16 Eylül 2011 Cuma

Zigana'da Limni gölü , Ziğana da saklı cennet gibi


  Karadeniz Bölgesi, sahil yolunun tamamlanmasından sonra Türkiye’nin alternatif Turizmdeki en önemli bölge haline geliyor. Nitekim, daha bölge insanının bile yeni yeni keşfettiği güzelliklere bir yenisi de Gümüşhane’nin Torul İlçesi’nde eklendi. Küçük bir krater gölü olmasına karşın Limni gölü de artık bölge Turizminden nasibini almayı bekliyor.

 
Gümüşhane aslında krater gölleri bakımından oldukça zengin bir il olmasına rağmen günümüzde yöre halkı tarafından bile henüz bilinmemektedir. Oysa Gümüşhane’de tam 18 tane krater gölü bulunmaktadır ve bunlardan sadece biridir Limni Gölü. Zigana Köyü yaylalarında Limni ve Kuzu Gölleri, Yağmurdere sınırları içerisinde (Şakir Göl, Kürtün Sarıbaba'da Karagöl, Dörtkonak Yaylasında Aygır Göl, Dipsiz Göl gibi ilimiz sınırları içerisinde irili ufaklı göller mevcuttur. Limni Gölü,Torul ilçesi Zigana Köyü Saronay Yaylasındadır. Göl ve çevresi sahip oldugu doğal güzellikleri, zengin flora ve faunası ile adeta insanları büyülerken klima özelliği havası ile insanlara sağlıklı bir ortam sunar. Göl çevresinde öncül tesisler mevcuttur.

 
Aslında niyetimiz Zigana dağında et yedikten sonra Kürtün vadisinden Tirebolu’ya inip, oradan Trabzon’a dönmekti .Zigana Tünelini aşıp, dağı tam inmiştik ki yolun hemen solunda bir sarı levha görüp, o levhanın yönlendirdiği Limni Gölü’ne gidelim dedik. Asfalt yoldan çıkıp toprak yola girdik.  Biraz gitmiştik ki bir levha, yol ayrımını gösteriyor ama burada her iki tarafa da aynı şey yazıyor. “Limni Gölü” diye.. 

 
Hangi yola devam etmemiz gerektiğine karar vermek için durduk, oradan geçen bir vatandaştan yardım aldık. Levhaların birinde 14 kilometre diğerinde ise 7 kilometre yazıyordu. Bize yolu tarif eden arkadaş, 14 kilometrelik yolun düz yol, diğerinin se rampa ve bozuk olduğunu söylediyse de biz kısa olanı seçtik. Zaten diğer yol inşaatı nedeniyle kapalıymış.. Biraz zorlandık ama o bozuk yoldaki manzara, moralimiz ..............haberin tamamını okumak için 

Hiç yorum yok: